Leren

1. Lesproject 'Zo gaat de molen'

Een windmolen, een watermolen, een rosmolen, een koffiemolen, een papiermolen en een graanmolen? Deze molens leren de leerlingen allemaal kennen! Ook ontdekken ze waar deze molens voor worden gebruikt. Tijdens het bezoek aan Molen De Valk bekijken en onderzoeken de leerlingen nauwkeurig de verschillende onderdelen van een molen. Zo zien ze hoe een molen werkt. Deze kennis gebruiken ze vervolgens om hun eigen– werkende! – molen te ontwerpen.

Het lesproject bestaat uit een voorbereidende les in de klas, een bezoek aan de molen en een verwerkende les in de klas. De les is bedoeld voor de groepen 5 en 6 van de basisschool en valt binnen de cultuurlijn ‘Techniek’ van de Cultuureducatiegroep.
voor meer informatie over tarieven en boekingen neem je contact op met de educatief medewerkers van Erfgoed Leiden en Omstreken: educatie@erfgoedleiden.nl of 071 516 5355.

2. Rondje Molen De Valk

Los van ons lesproject geven wij ook rondleidingen aan klassen vanaf groep 6 van de basisschool.
Een rondje in Molen De Valk is al leuk, maar het wordt leuker wanneer je als groep een rondleiding krijgt van de ervaren molenaars. Zij kunnen de klas alles vertellen over de molen; hoe oud de molen is, wie er gewoond hebben en hoe een molen werkt. Misschien mogen de kinderen wel even draaien aan het kruirad en zo de wieken van de molen in de juiste windrichting plaatsen. Vanaf de stelling, ongeveer halverwege de molen op 14 meter hoogte, heb je een prachtig uitzicht over Leiden. Hierna kan je nog helemaal naar de luizolder klimmen, tot waar de graanzakken worden opgehesen.

De rondleiding duurt ongeveer een uurtje en de groep bestaat uit minimaal 10 en maximaal 25 personen.
Een leerzaam, actief en leuk klassenuitje naar een van de hoogste stellingkorenmolens van Nederland. Voor meer informatie over tarieven en boekingen: molenmuseumdevalk@leiden.nl.