Uitgelicht

Onze museumcollectie bevat unieke stukken uit de Nederlandse molenhistorie. Hieronder vindt u enkele collectiestukken die wij voor u hebben uitgelicht, aangevuld met enkele hoogtepunten die u niet mag missen tijdens een bezoek aan onze molen.

  • Het uitzicht over Leiden

    Molen de Valk is met een hoogte van 29 meter één van de grootste molens van Nederland. Het spreekt vanzelf dat u vanaf de stelling, op 14 meter hoogte, kunt genieten van een fantastisch uitzicht over de oude binnenstad van Leiden.

  • De molenaarswoning

    Tijdens het ‘stichten’ van de molen in 1743 bood deze genoeg ruimte voor twee aparte woonhuizen. Toen in 1869 de molen in handen van de molenaarsfamilie van Rhijn kwam, verbouwden zij de ruimtes tot één woonhuis. Deze nieuwe indeling, met een ‘mooie kamer’, zitkamer en keuken, en het aanwezige meubilair is grotendeels bewaard gebleven. Dit is uniek in Nederland.

  • 'Tweedehands' spoorwiel

    Het spoorwiel zorgt voor de krachtsoverbrenging van de koningsspil naar de assen van de maalstenen. Het bijzondere van dit spoorwiel is het jaartal 1697, dat fraai is uitgesneden. Hierdoor weten we dat tijdens de bouw van De Valk, in 1743, men gebruik heeft gemaakt van een ‘tweedehands’ wiel.

  • Dekkerlager

    Deze naar de ontwerper, dhr. Dekker, genoemde lager voor de bovenas was bedoeld ter vervanging en verbetering van de traditionele aslagering d.m.v. een halssteen. Helaas bleek het ontwerp, met gebruikmaking van de toen beschikbare kennis en materialen, onvoldoende bedrijfszeker en is het bij een prototype gebleven.

  • Goed beveiligde gildekist

    Deze kist, waarin de stukken en financiën van het Rotterdamse Molenaarsgilde werden bewaard, heeft drie sleutelgaten voor drie verschillende sleutels. Deze werden bewaard door drie verschillende personen, zodat de kist uitsluitend kon worden geopend in de aanwezigheid van deze 3 leden. Een doeltreffende vorm van controle.

  • Newton Globe

    In de molenaarswoning bevindt zich deze z.g. ‘Newton Globe’ uit 1817. Een vanwege het formaat (kleiner dan gebruikelijk) bijzonder exemplaar.

  • De monstersteker

    Zoals de waard is, zo vertrouwt hij z’n gasten. De monstersteker is daar misschien wel voorbeeld van. Om zeker te weten dat de kwaliteit van het geleverde graan goed was, kon de molenaar door middel van “één steek” in de zak graan de inhoud van onder tot boven controleren.

  • Bovenlicht

    Een bovenlicht (raampje boven een deur) afkomstig uit een snuifmolen. In zo’n molen werd tabak vermalen tot snuiftabak, waaraan indertijd o.a. een geneeskrachtige werking werd toegeschreven. Vandaar dat, behalve de Mercuriusstaf als symbool van handel, ook de Aesculaap is afgebeeld om dit (vermeende) medische aspect te verbeelden.

  • De gebroken bovenas

    Buiten op het terrein ligt een gebroken, gietijzeren bovenas. De as, die vergelijkbaar is met de as van De Valk, had moeten dienen in de kap van één van de poldermolens in de molenviergang van Aarlanderveen, maar gleed tijdens het omhoog hijsen uit de takel en brak in twee.